FAMILIA
Traumatismul vertebro-medular poate aduce schimbari majore in viata de familie. Relatiile dintre persoana afectata si ceilalti membrii ai familiiei pot deveni mai distante. Cei din jur sunt stresati de noua situatie si incearca sa se acomodeze cu noile roluri si responsabilitati, iar pe de alta parte, persoana cu traumatism simte ca aceasta situatie familiala tensionata este o noua povara cazuta pe umerii ei. Intr-o astfel de situatie daca se discuta deschis despre problema, iar persoana care a avut accidentul poate sa vorbeasca despre ceea ce are nevoie, despre temerile si sperantele sale, suportul acordat de cei din jur poate fi extrem de folositor
PRIETENII SI COLEGII.
Reactiile prietenilor si colegilor pot fi diverse. Unii nu vor stii cum sa se poate cu persoana in fotoliul rulant, altii poate o vor enerva prin supraprotectie sau prin falsa bunavointa, altii pot deveni usor distanti sau pot spune lucruri care dor. Indiferent de situatie, ceea ce trebuie retinut este faptul ca aceste reactii au mai putina legatura cu persoana in fotoliul rulant si mai mult cu conceptia lumii fata de handicap.
SPECIALISTII.
Nu trebuie scapat din vedere faptul ca doctorii, asistentele medicale, kinetoterapeutii, asistentii sociali etc. sunt si ei oameni, cu defectele si calitatile lor. Faptul ca lucreaza in domeniul recuperarii persoanelor cu deficiente si luand contact in fiecare zi cu acestea, ii poate face insensibili si trebuie trecut peste acest fapt.
PERSOANELE NECUNOSCUTE.
Multi oameni se simt stanjeniti in prezenta unei persoane cu deficienta. De cele mai multe ori ei au prejudecati in legatura cu ceea ce este sau nu o astfel de persoana, ce poate sau nu poate sa faca ea. Pentru ca le este teama sa intrebe, oamenii au reactii care merg de la evitarea privirii utilizatorului de fotoliu rulant, la presupunea ca acesta este incapabil sa faca ceva, pana la a se comporta ca si cand nu ar fi de fata sau chiar fiind nepoliticos cu el.
INDEPENDENTA
Daca nu esti in stare sa faci ceva nu inseamna ca ti-ai pierdut independenta. Ideea de baza nu este de a face tu insuti ceva, ci de a detine controlul asupra ceea ce se intampla. Chiar daca in viata de zi cu zi, persoana paralizata are nevoie de ingrijire si ajutor din partea altora, ea este independenta prin simplul fapt ca decide ceea ce vrea, unde si cum vrea sa traiasca, ce vrea sa faca si cum...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu