sâmbătă, 14 martie 2009

Primul tratament in Franta!A sosit si ziua cea mare, nu am atipit deloc , asteptam sa vina masina sa ne duca spre aeroport. Nu din cauza emotiilor,ci din cauza ca in fata mea se deschidea un nou drum.Este prima sedinta de recuperare, urma un nou drum in recuperarea mea de a devei un om normal.
La ora 4.30 a sosit masina, nu stiu cum a trecut timpul pana am ajuns la aeroport. Cand am intrat la check-in, am fost preluata de cei de la “biroul de asistenta” care au obligatia sa te imbarce. Am intrat prima in avion ,ma astepta un drum relative greu, conditiile din avion nu sunt speciale pentru persoanele cu handicap”. La 9.20 am aterizat in aeroportul din Paris, eu iesind ultima Cea de la biroul de asistenta nu stia engleza, era o tipa draguta, in sarcina ei intra sa ma conduca pana la masina, nu va spun ca a fost in stare sa ma insoteasca la wc , unde la noi in Ro nu o sa vezi asa ceva.
La firma de inchirieri masini , a mers totul repede , era achitata din Ro asa ca nu avea de aera o Corsa mica dar mie nu mi a placut avea scaunele sport si pentru mine incepea un nou calvar , neputandu- ma transfera singura.
Ne astepta in fata un drum de 250 km pana in Oraselul Chapelle Montlinard, acolo unde eram cazati si unde se afla si clinica de laseropunctura.In jur de ora 14 am ajuns la desinatie.Sunt casute mici peste tot , au un aer medieval, liniste foarte multa…poate prea multa, eu nefiind obisnuita cu asa ceva. Ne am cazat am stat in pat vreo 2 ore pentru ca eram foarte obosita In pretul de cazare nu ne dadeau si masa asa ca urma sa mergem la cumparaturi.
Acolo am constatat ca sambata , duminica magazinele sunt inchise.Un singur supermarchet am gasit deschis.
Luni ma astepta prima programare , aveam emotii, am ajuns repede la Clinica private a doctorului Albert Bohbot, o clinica mica si echipata cu aparatura de ultima generatie, situate pe marginea raului Loire inconjurata de multa verdeata si domenii private. (pentru ca o vizitasem cu o seara inainte, sa stim exact unde se afla)
Acolo am fost intampinata de secretara medicului Edwige ,dupa ce ne a lasat sa vizitam clinica, a trebuit sa facem formele pentru a intra propriu zis in programul de recuperare. Clinica era impartita in 2 salii, cabinetul de laseropunctura(o combinative intre acupunctura si terapia laser procedura care ajuta nervi secundari din jurul maduvei sa se dezvolte si sa prea incet, incet functiile acesteia) si sala de recuperare. Urma ca dupa prima consultatie sa stabileasca tratamentul asa ca faceam 2 sedinte de laseropunctura pe zi si de 2 ori mergeam la sala de reuperare, unde aveam parte de aparatura de ultima generatie, asa cum numai la tv vezi. O zi de recuperare ; 1 sedinta laseropuncture 30- 45 min , 1 ora la bicicleta electrica, 1 ora in verticalizator; dupa amiaza 1 sedinta laseropunctura, 1-2 ora bicicleta, 1 ora la aparatul multifunctional de forta, 1ora standing in verticalizator, 1 ora de stat mers in orteze intre bare paralele. Cu medical am avut o relatie ‘ pacient – medic’ perfecta, complet profesionist si mereu amabil sa raspunda la orice intrebare.Medicul mi a garantat ca daca ma voi tine de tratament voi merge in picioare, tratament care va dura 2 ani iar fiecare serie va fi la 2 luni.Bineinteles ca totul se va intampla treptat, pas cu pas, un process lung dureros, obositor si costisitor.
Zile au trecut, eu incercam sa ajung prima la clinica si sa lucrez cat mai mult, aici mi am facut prietenii noi, fiecare cu povestea lor,fiecare cu speranta lor..
Avand in vedere ca in urma accidentului fibrele nervoase care transmit informatia prin maduva spinarii au fost aprope total intrerupte, si influxul nervos (care in mod normal circula prin maduva spinarii in fiecare milisecunda pentru a asigura ajustarile pozitionale cerute de activitatile noastre motorii) este interupt in aceeasi masura la acel nivel. Insa organismul uman are extraordinara capacitate de refacere. Acesta lucru face ca in cazul recuperarii neuromotorii efectele terapiei sa fie potentate si grabite prin aplicarea procedurii denumite pe scurt LLLT (Low Level Laser Therapy).
Spuneam ca organismul uman are capacitatea de a se reface: pentru ca maduva spinarii a fost sectionata la un anumit nivel functiile neuromotorii corespunzatoare acelui nivel pot fi preluate de radacinile nervoase ale nervilor spinali care emerg din zona medulara sanatoasa imediat alaturata. Desi este usor de expus aceasta situatie realitatea este ca are loc un proces extrem de complex ca rezultat al eforturilor depuse de organismul uman pentru a se adapta la situatia nou creata.
Ultimele studii in domeniul terapiei cu laser , in special LLLT, au evidentiat faptul ca se accelereaza procesele de vindecare la nivelul sistemului nervos periferic cu imbunatatirea functiilor nervoase atat periferice cat si centrale si, de asemenea, se reduce excitabilitatea celulelor nervoase responsabile cu transmiterea durerii. Aplicarea LASEROPUNCTURII joaca un rol decisiv in cresterea eficientei protocolului terapeutic de recuperare neuromotorie si in scurtarea timpului de reabilitare. Acesta se datoreaza principlalelor efecte ale LLLT: Accelerarea refacerii tisulare si celulare prin imbunatatirea metabolismului cellular; stimularea angiogenezei (formarea de noi capilare) in tesutul afectat; imbunatatirea functiei celulei nervoase; stimularea dezvoltarii fibroblastilor esentiali in refacerea tesuturilor afectate; reducerea formarii de tesut fibros; imbunatatirea circulatiei sangvine si a drenajului limfatic de la nivelul aplicatiei; analgetic, inclusiv prin stimularea eliberarii de endorfine si enkefaline. Aici in urma testelor am aflat ca reflexele,motricitatea, echilibrul, masa musculare au crescut, am reusit sa pedalez singura la bicicleta ,piciorul drept e mai iute , cel stang e mai lenes, imi place sa stau in picioare intre paralele,bine avand orteze in picioare…am si uita cum e sa privesti lumea din picioare…primele cuvinte au fost; Am uitat ce inalta sunt!
Multumesc celor care au contribuit, sustinut la acesta sesiune de recuperare, fara voi nu reuseam.
Urmatoarea plecare in sesiune de tratament va fi pe 15 Mai 2009

Niciun comentariu: